How to profit from whey demineralization

Zpracování mozzarellové syrovátky

Demineralizace syrovátky pomocí elektrodialýzy s našimi membránami RALEX®

Věděli jste, že...

mozzarellovou syrovátku můžete proměnit v cenný zdroj?

Řešení na míru pomocí našich membrán, modulů a jednotek RALEX® vlastní výroby.

Máme více než 100 referencí po celém světě a více než 6900 tun zprocesované syrovátky denně.Vyžádejte si kompletní seznam našich referencí.

Naši servisní partneři zajišťují péči na míru zákazníkům po celém světě.

Co je mozzarella?

Caprese - mozzarella and tomato

Co je mozzarella?

Mozzarella je oblíbený sýr italského původu, známý svou vláčnou strukturou, jemnou chutí a schopností se při zahřátí táhnout. Nejčastěji se vyrábí z kravského nebo buvoličího mléka procesem, který zahrnuje sýření, krájení sýřeniny, její zahřívání a následné „tahání“ – tedy mechanické zpracování v horké vodě (až 90 °C), při kterém vznikají typická pružná vlákna.

V průběhu výroby se odděluje značné množství tekuté syrovátky, která obsahuje ve vodě rozpustné živiny: laktózu, minerály, organické kyseliny a zbytkové syrovátkové proteiny.

Milk can and glass

Proč zpracovávat mozzarellovou syrovátku?

Historicky byla syrovátka z výroby mozzarelly považována za odpad – končila v kanalizaci nebo jako krmivo. Dnes víme, že tento vedlejší proud obsahuje hodnotné složky, které lze ekonomicky využít.

Zvláště permeát po ultrafiltraci, který již neobsahuje bílkoviny, je ideálním kandidátem pro demineralizaci pomocí elektrodialýzy. Výsledkem je produkt s nižším obsahem solí a organických kyselin, která se může dále zpracovávat např. evaporací nebo fermentací, případně jako vstupní surovina pro krmiva.

Gain maximum out of your raw ingredients

Nové obchodní příležitosti

Je však důležité posoudit složení a výtěžnost v každém konkrétním případě – u některých aplikací může dojít ke ztrátám sušiny (např. 1–3 %), které ovlivňují ekonomiku sušení.

Zpracování syrovátky může přinést nové obchodní příležitosti, a to i mimo tradiční mlékárenský průmysl např. ve farmacii, pekárenském nebo v cukrárenském průmyslu. Vždy je ale potřeba posoudit, zda má smysl cílit na permeát, koncentrát nebo proteinovou frakci.

Zpracování mozzarellové syrovátky pomocí elektrodialýzy MEGA

Quattro formaggi pizza

Z odpadu na zdroj zisku: využijte plný potenciál svých vedlejších proudů

Výroba mozzarelly – ať už čerstvé nebo tzv. low-moisture pizza mozzarelly – generuje při každé várce významné množství syrovátky. Ta je sice vedlejším produktem, ale zároveň obsahuje cenné složky jako je laktóza nebo syrovátkové bílkoviny.

Zatímco část syrovátky lze využít pro výrobu ricotty nebo jako krmivo, velká část – zejména permeát po ultrafiltraci (UF) – zůstává zpracovatelsky nevyužitá.

A právě zde přichází na řadu elektrodialýza MEGA. Ta dokáže tyto proudy proměnit na cíleně demineralizovanou surovinu s různým aplikačním využitím. Navíc snižuje ekologickou zátěž a současně získáte ekonomickou hodnotu.

Caprese tomato mozzarella salad

Jaký typ syrovátky vzniká při výrobě mozzarelly?

Ne každá mozzarella je stejná – a stejně tak se liší i vznikající syrovátka:

Typ mozzarelly Obsah vlhkosti Procesní teplota Charakter syrovátky
Čerstvá mozzarella Vysoký Až 90 °C při tahání Řidší, vyšší obsah laktózy a minerálů
Pizza mozzarella (LM) Nižší Méně tepelně zatíženo Koncentrovanější, méně vody, méně bílkovin

Typ syrovátky ovlivňuje také výběr předúpravy (např. UF) i nastavení elektrodialýzy.

Ve všech případech však platí: pokud syrovátku nevyužíváte, přicházíte o příležitost.

Electrodialysis for mozzarella whey demineralization

Možnosti předúpravy

Před samotnou elektrodialýzou je vhodné syrovátku zakoncentrovat pomocí jedné z těchto technologií:

  • Evaporace
  • Nanofiltrace
  • Reverzní osmóza
Tento krok doporučujeme nevynechat, protože tyto typy předúpravy zvyšují efektivitu následného procesu ED. Zvýší se efektivita spotřeby elektrické energie a také se zvýší produktivita elektrodialýzy.
Electrodialysis for mozzarella whey demineralization

Elektrodialýza – chytré řešení pro moderní mlékárny

Elektrodialýza (ED) je proces, který využívá iontově selektivní membrány a elektrické pole k odstranění disociovaných iontů z roztoku.

Proud syrovátky nebo syrovátkového UF permeátu je veden mezi střídavě uspořádanými aniontovými a kationtovými membránami, přičemž ionty migrují skrz tyto membrány směrem k příslušným elektrodám.

Tento proces je vysoce selektivní, nevyžaduje chemickou regeneraci a umožňuje řídit stupeň demineralizace.

Electrodialysis for mozzarella whey demineralization

V praxi to znamená:

  • redukce Na+, Cl-, Ca2+, laktátu, citrátu a dalších disociovaných komponent,
  • zachování látek jako je laktóza a syrovátkové bílkoviny,
  • šetrné zpracování při nízkých teplotách (8–15 °C).

Co konkrétně získáte?

Electrodialysis in Dairy: Unlocking New Potentials for Byproduct Utilization

Pomocí elektrodialýzy máte možnost získat vysoce odsolený proud syrovátky nebo proud ultrafiltračního permeátu.

Využití demineralizace syrovátky a syrovátkového UF permeátu
→ proud vhodný k fermentaci, krmivům nebo jako substrát
→ využití ve farmacii, pekárenském nebo v cukrárenském průmyslu

Bez chemikálií, bez solanek, bez regenerace
→ nižší enviromentální zátěž oproti iontovýměně (IEX)

Technologická flexibilita
→ možnost kombinace s UF, MF nebo sušárenskými procesy

Upozornění: V některých případech může docházet ke ztráte sušiny (1–3 %) během ED, což je třeba zahrnout do celkového výpočtu návratnosti investice.





Nejčastější otázky

Naše reference

Dolomites Milk - Demineralization of sweet whey for nutrition formulas

Dolomites Milk, Italy

Demineralization of sweet whey for nutrition formulas

MEGA was approached by Dolomites Milk to help solve the challenge of processing large volumes of sweet whey of varying compositions from local farmers.

MEGA developed a tailor-made technology solution while maintaining the client's requirement for future expandability and flexibility in the design of the industrial unit.

Dolomites Milk has expanded its unit to full size in a very short time and is now producing demineralized whey at various desalination levels of DWP 40, DWP 50, DWP 70, and DWP 90. The company is selling its products from non-GMO ingredients to producers of nutrition formulas such as infant formula and sports nutrition, and bakery, chocolate, pastry products manufacturing, etc.

Dolomites Milk highlights

Large daily volumes Expanding production capacity Variable desalination levels
View case study Dolomites Milk
View case study Dolomites Milk
MEGA Electrodialysis EWDU 8xEDR-II/250 Galacteum

Galacteum, Spain

NF cheese sweet whey demineralization

The Spanish company Galacteum, as one of the dairy industry-leading companies, was looking to expand its already broad product portfolio to obtain the highly valuable products from NF cheese sweet whey.

After extensive cooperation with MEGA’s technologists, Galacteum purchased an electrodialysis unit, a high-tech solution for the demineralization of whey-based dairy by-products. The EWDU 8xEDR-II/250 unit enables it to process 50 to 100 t/day of sweet NF whey from cheese production with different degrees of desalination up to D90+.

Galacteum opted for electrodialysis due to its highly efficient separation and cleaning with low operating costs. Thanks to the flawless daily operation of the MEGA unit, the company does not have to deal significantly with annual operating costs (OPEX).

Galacteum highlights

Low OPEX NF sweet whey Variable demineralization levels
View case study Galacteum
View case study Galacteum
Carousel image 1

Milkavita, Belarus

Large scale whey demineralization and drying

This project allows to internal reuse of dairy by-products in the food industry and makes milk processing a waste-free production. The new production site is so effective, that it processes not only its own whey but also whey from other factories in the surrounding regions in Belarus. The whey is processed into two main outputs. Demineralized whey powder for the food industry and high-quality demineralized whey fat concentrate for livestock feeding. The MEGA technology is universal and can be set to produce LD50, SD70, or SD90.

The Demineralized whey powder is requested in Russia, China, India, and South-East Asia, which gives Milkavita new export opportunities.

Milkavita highlights

All types of whey 500 tons per day New export
Ask about this project
Ask about this project

Chcete zjistit, zda má ED smysl i ve vašem provozu?

Zajistíme vám konzultaci technologického řešení zdarma.

Spojte se s námi – rádi vám připravíme řešení na míru, a to na základě složení a množství vašeho konkrétního proudu a cílové aplikace.

Kontaktujte nás

Michal Jirdasek

Michal Jirdásek

Key Account Manager

+420 606 387 947 michal.jirdasek@mega.cz
Ales Platzer

Aleš Platzer

Sales Manager

+420 702 176 317 ales.platzer@mega.cz
Tereza Hudakova

Tereza Hudáková

Sales Manager

+420 771 122 363 tereza.hudakova@mega.cz