Technologie stabilizace vína

Technologie stabilizace vína

Vysoce účinná elektrodialýza pro vinaře k odstranění vinanů

Víte, že…

Odstraňování vinanů z vína pomocí MEGA ED splňuje předpisy EU pro výrobu potravin v BIO kvalitě.

Výhody použití elektrodialýzy MEGA (ED) pro stabilizaci vína

Výhody použití elektrodialýzy MEGA (ED) pro stabilizaci vína

Zjistěte, jak zabránit tvorbě vinanů ve víně

Technologie bez aditiv
Minimální ztráty vína <1 %
Vhodná i pro výrobu BIO vína

Společnost MEGA nabízí novou technologii elektrodialýzy (ED), která plně vyhovuje požadavkům na produkci BIO vína a zároveň úspěšně odstraňuje ze surového vína vinany, draslík atd., a tím snižuje jeho nestabilitu.

Významnou výhodou technologie MEGA ED je nulová interakce s ostatními složkami vína, které hrají důležitou roli v jeho organoleptických vlastnostech.

Technologii MEGA ED lze přizpůsobit každému vínu a je plně automatická.

Objevte více





Elektrodialýza jako řešení pro stabilizaci vína

Proč stabilizovat víno

Proč stabilizovat víno

Víno je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Spotřebitelé dnes očekávají, že všechna vína budou jasná a čirá. Někdy se ve víně mohou vyskytovat drobné krystalické usazeniny. Tyto krystalky jsou přirozeným vedlejším produktem vína známým také jako vinný kámen nebo vinné krystaly.

Hydrogenvinan draselný (KHT) a vinan vápenatý (CaT) jsou vinné soli, které se mohou vyskytovat ve víně a stávají se méně rozpustnými v důsledku přítomnosti ethanolu a při archivaci lahví při nízkých teplotách.

Srážení vinanů je hlavním zdrojem nestability lahvového vína. Krystalky (vysrážené nerozpustné soli vinanů) jsou zcela neškodné, ale spotřebitele odrazuje jejich vzhled. Tvorba těchto krystalů má za následek tvorbu usazenin na dně nádrže a někdy i přímo v lahvích.

Jak zabránit vzniku vinanů ve víně

Jak zabránit vzniku vinanů ve víně

Stabilizace vinanů je proces, během kterého se odstraňují složky přispívající ke krystalizaci hydrogenvinanu draselného a vinanu vápenatého, které jsou pro kvalitu vína nežádoucí.

Elektrodialýza (ED) je tím správným řešením pro eliminaci případné tvorby vinných krystalů. ED odstraňuje rozpuštěné iontové sloučeniny pomocí elektrického pole.

ED společnosti MEGA nabízí vinařstvím nové možnosti, jak maximalizovat výrobu, zvýšit zisky a výrazně snížit množství odpadu.

Podpořte své podnikání pomocí MEGA ED

Proč používat elektrodialýzu MEGA pro čištění vína?

Proč používat elektrodialýzu MEGA pro čištění vína?

Elektrodialýza MEGA zefektivňuje proces stabilizace vína, včetně organické čistoty komoditního produktu, a zároveň snižuje provozní náklady. Naše inovativní technologie elektrodialýzy je vyvinuta pro malé i velké vinařské podniky.

MEGA ED může být provozována v ochranné atmosféře (dusík), aby se zabránilo oxidaci a změnám barvy. Elektrodialýza neovlivňuje množství alkoholu ve víně.

Na rozdíl od metod založených na přidávání CMC nebo kyseliny metavartarinové, které mohou stabilizovat vína pouze po omezenou dobu, obvykle po 2 roky, než se opět začne zvyšovat riziko vysrážení KHT, stabilizuje MEGA ED produkt trvale.

MEGA poskytuje vinařům technologii s automatizovanými procesy a vysokou reakční rychlostí, která umožňuje automatický demineralizační proces k dosažení přesně požadované/nastavené vodivosti. Víno je zcela stabilní okamžitě.

Výhody elektrodialýzy při stabilizaci vína

Výhody elektrodialýzy při stabilizaci vína

  • Účinné odstranění vinanů z vína.
  • Trvalá stabilita vinanu draselného.
  • Snížení počtu kroků operací jednotky (složitost technologie).
  • Technologie bez aditiv – vhodné i pro BIO produkci.
  • Minimální ztráty vína (<1 %).
  • Spotřeba vody na doplňování koncentrátu – cca 10 % objemu vína.
  • Kontinuální proces řízený poklesem vodivosti.

MEGA EWSU jednotka pro stabilizaci tartrátu

MEGA EWSU jednotka pro stabilizaci tartrátu

Jednotka pro demineralizaci vína pomocí elektrodialýzy v průmyslovém měřítku.

Kompaktní autonomní zpracovatelská jednotka s řídicím systémem pro obsluhu a kontrolu parametrů procesu.

Hygienické vlastnosti jednotky splňující normy potravinářského průmyslu.

Řešení na míru s volitelnou úpravou kapacity díky dodání jednotky se svazky ED20/100 nebo ED20/200.

Provoz v jednoprůchodovém režimu. Dosažitelná míra demineralizace je až 30 % (podle potřeb zákazníka).

Zařízení lze používat ve stacionárním i mobilním provedení.

Přibližné rozměry

P15 1×EDR20/100, P15 2×EDR20/100: 3,1 m × 1 m × 2,2 m (délka × šířka × výška)

Jak to funguje

Jak to funguje

1. Krok – Měření stability vinanu draselného za účelem stanovení požadovaného stupně demineralizace pro správné použití ED pro stabilizaci vína.

2. Krok – Použití ED. Elektrodialýza v konfiguraci pro zpracování vinných solí je elektro-membránový separační proces, který využívá iontově selektivní membrány a rozdíl elektrických potenciálů jako hnací sílu pro transport solných iontů.

3. Krok (volitelný) – Následuje reverzní osmóza, která umožňuje získat zpět až 90 % vody použité během procesu stabilizace vína.

Bitartrát draselný – přeměňte odpad v zisky

Bitartrát draselný – přeměňte odpad v zisky

Možnost připojení RO za jednotku ED umožňuje získat zpět 50 až 90 % vody použité při stabilizaci vína. Vyčištěná voda se poté znovu použije v procesu stabilizace.

Jednotku RO lze modulárně připojit k jednotce EWSU, přičemž je celý systém automatizovaný.

Retentát (koncentrát) pocházející z RO lze sušit a získat tak vysoce kvalitní bitartrát draselný, který má široké využití. Používá se ve farmaceutickém, potravinářském, kosmetickém a chemickém průmyslu.

Požádejte o bezplatnou cenovou nabídku pro svůj projekt stabilizace vína

Naši odborníci jsou připraveni najít nejlepší řešení, jak zabránit vzniku vinanů ve vašem víně. Vyplňte prosím níže uvedený formulář. Ozveme se vám co nejdříve.

Máte zájem? Kontaktujte nás.

Aleš Platzer

Aleš Platzer

Obchodní manažer

+420 702 176 317 ales.platzer@mega.cz
Lukáš Semián

Lukáš Semián

Obchodní manažer

+420 778 463 642 lukas.semian@mega.cz

MEGA a.s.

sídlo

Pod Vinicí 87
471 27 Stráž pod Ralskem
Česká republika

Ukázat na mapě