K čemu se glycerin používá
Glycerol má širokou škálu použití. Používá se především v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Je vhodný jako sladidlo pro diabetiky a jako náhrada cukru v potravinách (je o 60 % sladší než sacharóza a neživí bakterie, které tvoří zubní plak a způsobují zubní kazy). Používá se také v masném průmyslu a při výrobě sýrů k povrchové úpravě, jako rozpouštědlo v alkoholických a nealkoholických nápojích, cukrářských, pekařských a uzenářských výrobcích. Jako potravinářská přídatná látka se glycerol označuje E422.
V kosmetickém průmyslu se ve zředěném stavu používá k ošetření pokožky v kosmetických přípravcích, zejména jako složka hydratačních krémů a mýdel nebo jako zvlhčující látka v zubních pastách.
Glycerol se používá v lékařských a farmaceutických výrobcích a v produktech pro osobní hygienu, často jako látka pro zvýšení hladkosti a jako lubrikant a zvlhčovač. Glycerin působí mírně antimikrobiálně a antiviroticky. Díky tomu se hojně používá v přípravcích pro péči o rány, včetně hydrogelového krytí na bázi glycerinu pro ošetření popálenin a jiných ran
Používá se také při výrobě plastů, směsí pryskyřic, čističích prostředků, maziv a lepidel. V kombinaci s etylenglykolem je součástí nemrznoucích chladicích kapalin.