Zpracování melasy pomocí elektrodialýzy MEGA

Zpracování melasy pomocí elektrodialýzy MEGA

Nákladově efektivní a ekologická aplikace odsolování řepné/třtinové melasy v cukrovarech

Víte, že...

Pomocí elektrodialýzy MEGA můžete vyčistit melasu a vrátit do výroby až 70 % cukru, který by jinak byl vyloučený spolu s melasou.

Melasa

Co je melasa

Co je melasa

Melasa je vedlejší produkt vznikající při výrobě cukru po krystalizaci třtinové nebo řepné šťávy. Melasa je hustý, tmavě hnědý sirup s výraznou sladkou chutí.

Jak se vyrábí melasa

Jak se vyrábí melasa

Při zpracování cukru se nejprve rozdrtí cukrová třtina nebo cukrová řepa. Následně se extrahuje sacharózová šťáva, která se v dalším kroku vaří, aby se vytvořily krystaly cukru. Ty se z kapaliny následně odstraní odstřeďováním. Melasa se během krystalizace získává jako vedlejší produkt. Tento separační proces probíhá opakovaně a pokaždé se tím získá jiný druh melasy.

Foto laskavě poskytla agentura CzechTourism.

Zpracování melasy v řepných/třtinových cukrovarech

Proč čistit melasu

Proč čistit melasu

Melasa je vedlejší produkt cukrovarů, který se většinou používá jako krmivo pro zvířata. Melasa však stále obsahuje velké množství sacharózy, kterou lze vyčistit. Díky tomu lze melasu použít jako další zdroj cukru.

Demineralizace melasy je tedy novým zdrojem zisku pro cukrovary, které mohou začít těžit z dříve odpadního zdroje.

Elektrodialýza – vysoce účinná a ekologická technologie čištění řepné/třtinové melasy

Elektrodialýza – vysoce účinná a ekologická technologie čištění řepné/třtinové melasy

Elektrodialýza je velmi účinná technologie čištění cukru s nízkou spotřebou energie a chemikálií.

Technologie elektrodialýzy od MEGA se v potravinářském průmyslu osvědčila jako spolehlivý nástroj pro separační procesy díky mnoha výhodám jako kompaktní konstrukce, možnost zpracovávání materiálů citlivých na teplo a vysoká energetická účinnost.

Výhody MEGA ED při zpracování melasy

Výhody MEGA ED při zpracování melasy

Díky neustálému vývoji elektrodialyzačních jednotek založených na našich iontovýměnných membránách může elektrodialýza od společnosti MEGA zlepšit nákladovou efektivitu cukrovarů:

  • kontrolou organického znečištění,
  • kontrolou minerálního složení – demineralizace až do 95 %,
  • regulací kyselosti – titrační a aktivní,
  • návratem do výroby až 70 % cukru, který jinak odchází s melasou,
  • snížením množství odpadních vod a znečištění,
  • zvýšením výnosů cukru,
  • snížením objemu melasy,
  • komplexní a na míru šitou technologií,
  • úsporou investičních nákladů.

Zpracování cukrové melasy pomocí technologie elektrodialýzy

Zpracování cukrové melasy pomocí technologie elektrodialýzy

MEGA nabízí technologii pro účinné odstraňování solí a kyselin z roztoků sacharidů (monosacharidů, disacharidů a oligosacharidů). Vstupní roztok se upravuje procesem elektrodialýzy, aby se zajistilo maximální odstranění nežádoucích nečistot.

Elektrodialýza (ED) se používá jako elektromembránový separační proces k oddělení elektrolytů z roztoků. Částice bez stálého elektrického náboje (např. cukry) se přes membránu nepřevádí, proto lze provést odsolení výše zmíněných roztoků bez ztrát typických pro organické sloučeniny.

Ionty z diluátu se přenáší do koncentrovaného roztoku přes iontovýměnné membrány díky působení vnějšího elektrického pole.

Produkty jsou dva oddělené proudy – odsolený a koncentrovaný. Jako diluát je tady odsolená melasa.

Naše referenční projekty na zpracování melasy

Čištění cukrové melasy

Gorodejskij Sacharnyj Kombinat, Bělorusko

Čištění cukrové melasy

Společně se svou dceřinou společností v Rusku, MEGA PROFILINE, vyvinula MEGA řešení na míru pro demineralizaci melasy z cukrové řepy – čištění sacharózy, disacharidu, molekuly složené ze dvou monosacharidů: glukózy a fruktózy.

Průmyslové zařízení dvou jednotek ELPU 8×EDRII/250 1S zpracovává 100 t vstupu denně při teplotě 33-37 °C a vyrábí roztok obsahující cukr se stupněm demineralizace 90 %, obsahem sušiny méně než 40 % a obsahem popela méně než 6 %.

Předběžné čištění suroviny za účelem odstranění vysokomolekulárních a jiných necukrů. Úprava obsahu sušiny na 40 %.

Zajímavosti o GSK

Z odpadu na výrobek 100 tun denně Obsah popela nižší než 6 %
Zeptat se na projekt
Zeptat se na projekt

Požádejte o bezplatnou cenovou nabídku pro svůj projekt zpracování melasy

Naši odborníci jsou připraveni najít nejlepší řešení pro váš projekt demineralizace sacharidů. Vyplňte prosím níže uvedený formulář. Ozveme se vám co nejdříve.

Máte zájem? Kontaktujte nás.

Aleš Platzer

Aleš Platzer

Obchodní manažer

+420 702 176 317 ales.platzer@mega.cz
Lukáš Semián

Lukáš Semián

Obchodní manažer

+420 778 463 642 lukas.semian@mega.cz

MEGA a.s.

sídlo

Pod Vinicí 87
471 27 Stráž pod Ralskem
Česká republika

Ukázat na mapě